Verslavingszorg

Wat is verslaving?

Verslaving is een begrip waar veel verschillende opvattingen over bestaan. Verslaving wordt soms gezien als ziekte, als een gewoonte, als ondeugd of als een maatschappelijk probleem.

De term verslaving wordt ook gebruikt voor gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan begrippen als gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving.

Een van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte. De term verslaving is populair in het alledaagse spraakgebruik. De wetenschappelijke en meer neutrale term is afhankelijkheid.
Je spreekt van verslaving als je:

  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Je moet gebruiken om je goed te voelen

Andere risico's en problemen
Verslaving is niet het enige risico van middelengebruik. Misbruik van middelen leidt ook tot veel problemen in de samenleving.
Denk bijvoorbeeld aan agressie op straat en gebruik van geweld in de thuissituatie,  aan ongelukken op het werk en in het verkeer. Tevens aan ziektes (zoals hart- en leverziekten) waar alcohol de belangrijke oorzaak van is.

 

Brijder
Helderseweg 8A
1815 AB Alkmaar
088 358 3434
 
Trubendorffer
Ambulant
0800-9999998
 
vincere
Wilhelminastraat 47
6131 KM Sittard
085-4012575
 
Solutions
Bouwheerstraat 55
3772 AL Barneveld
0342 470 930